26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Adéu a Francisco Ibáñez, el “pare” de Mortadel·lo i Filemó

L'historietista, una de les figures més influents del còmic en espanyol, ha mort als 87 anys

El dibuixant i guionista de còmics Francisco Ibáñez va morir el cap de setmana passat als 87 anys a Barcelona, la seva ciutat natal. Ibáñez ha deixat un llegat important en la història del còmic a Espanya, i és considerat un dels grans mestres del gènere en aquest idioma.

Al llarg de la seva carrera com a historietista, Ibáñez va crear nombrosos personatges, com Rompetechos, el botons Sacarino o Pepe Gotera i Otilio. Tot i això, sempre serà recordat per ser el “pare” dels detectius Mortadel·lo i Filemó, les aventures del qual va dibuixar sense interrupció des del 1958.

Francisco Ibáñez va néixer el 15 de març de 1936 a Barcelona (Espanya). Quan era molt petit es va aficionar a llegir còmics i amb només 11 anys va publicar el seu primer dibuix a Chicos, una revista infantil de l'època. Va estudiar Comerç i Peritatge Mercantil i va treballar en un banc diversos anys, però el 1957 va deixar el seu lloc per dedicar-se completament a la historieta.

Ibáñez va ser el responsable de la creació artística i narrativa de totes les seves històries: creava els personatges, desenvolupava els guions i dibuixava els còmics. El seu estil de dibuix es caracteritzava per ser senzill i expressiu, amb personatges caricaturescos i un ús intel·ligent del llenguatge visual.

En vida, va rebre nombrosos premis i reconeixements per la seva obra, com ara el Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona a la seva trajectòria (1994) o la Medalla d'Or de Belles Arts (2002).

El seu objectiu final sempre era un: fer riure el lector i que aquest passés una bona estona. I ho va aconseguir: les obres d'Ibañez han entretingut i divertit diverses generacions de lectors en diferents idiomes. El seu humor, que molts consideren atemporal, continua sent apreciat fins avui.

Dos detectius de la T.I.A

Francisco Ibáñez va crear els personatges de Mortadel·lo i Filemó el 1958 per a la revista Pulgarcito, una publicació infantil espanyola. No obstant això, no va ser fins a 1969 quan es va publicar el primer àlbum de desenes de pàgines on es recopilaven diverses històries sobre aquests dos personatges.

En aquests populars còmics, Mortadel·lo i Filemó són agents de la T.I.A. (Tècnics de Recerca Aeroterràquea), una desastrosa agència de detectius. Mortadel·lo és el personatge principal de la sèrie i és enginyós i audaç. En totes les històries, és conegut per la seva habilitat per disfressar-se, que l’ajuda a infiltrar-se en les missions.

Per la seva banda, Filemó és una mica més maldestre i distret, i sol ficar-se en problemes. Sovint es converteix en víctima dels accidents i embolics còmics que ocorren al seu voltant. És lleial al seu company Mortadel·lo, a qui sempre intenta ajudar, encara que els seus intents solen complicar encara més les situacions.

Les aventures de Mortadel·lo i Filemó es caracteritzen pel seu humor absurd i satíric, així com pels seus enginyosos jocs de paraules i situacions còmiques. Avui dia, després de més de 200 publicacions, aquests dos agents secrets són considerats tot un fenomen cultural a Espanya i a altres països de parla hispana.

El 2002, Mortadel·lo i Filemó es va convertir en el primer còmic digital espanyol. L'èxit d'aquests dos personatges ha estat tan gran que el 2003 es va fer una adaptació al cinema: La gran aventura de Mortadelo y Filemón, dirigida per Javier Fesser, va obtenir cinc Premis Goya de l'Acadèmia de Cinema.

El còmic a Espanya

Als seus inicis, el còmic a Espanya va estar influenciat pel que es feia en altres països com França i els Estats Units. Durant la dècada de 1920, van començar a sorgir revistes infantils on diferents dibuixants incloïen vinyetes còmiques per entretenir els més joves.

Quan va esclatar la guerra civil espanyola (1936-1939), els artistes van tenir moltes dificultats per produir noves històries. Alguns historietistes van haver d'emigrar d'Espanya, fugint del conflicte bèl·lic. Després de la guerra, la historieta es va convertir en el mitjà més popular del país, amb revistes com el TBO, tot i que els còmics van haver d'esquivar la censura del règim.

Va ser als anys 50 quan el còmic espanyol va viure un autèntic auge. Francisco Ibáñez va començar la seva carrera en aquest període i es va convertir en un dels pilars fonamentals del còmic espanyol. El 1958, va crear Mortadel·lo i Filemó, que es van convertir en els seus personatges més coneguts i populars.

L'èxit de la sèrie d'Ibáñez va contribuir significativament a la consolidació i expansió del còmic a Espanya. Des d'aleshores, els còmics han proporcionat entreteniment a milions de persones, alhora que han esdevingut una eina efectiva per fomentar l'alfabetització, especialment entre els joves i els lectors emergents.

En els darrers anys, el còmic ha evolucionat molt i ara conviu amb nous gèneres com la novel·la gràfica. Tot i els canvis del gènere, les historietes d'Ibañez i altres autors i autores han deixat una empremta duradora a la cultura popular en espanyol.

Treballa l’actualitat a casa

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.