22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Censura al teatre espanyol

Professionals de la cultura mostren la seva preocupació després que diverses obres de teatre hagin estat cancel·lades pels ajuntaments

Una obra de teatre basada en un llibre de Virginia Woolf que parla de gènere i sexualitat, una altra sobre un professor republicà afusellat durant la Guerra Civil, una tercera sobre trastorns alimentaris… En els darrers dies, diverses obres culturals han estat cancel·lades a quatre municipis espanyols per decisió dels seus ajuntaments governats per la dreta.

Després de la victòria del PP i Vox a les passades eleccions municipals, alguns consistoris on ara governen aquests partits han modificat l’agenda cultural. La decisió està preocupant el món de la cultura en considerar que aquestes cancel·lacions són un acte de censura per part de la dreta i ultradreta.

A través de les xarxes socials, la Plataforma d’Arts Lliures (formada per professionals del món de la cultura) ha emès un comunicat on denuncien que aquesta censura atempta contra la llibertat d’expressió, un dret consolidat socialment i democràticament a la Constitució espanyola.

Tota mena d’entitats culturals s’han unit a la protesta: la SGAE (Societat General d’Autors), el CDN (Centre Dramàtic Nacional), el Teatre del Liceu de Barcelona, l’Acadèmia de les Arts Escèniques… Polítics, com Miquel Iceta o Yolanda Díaz, i actors i actrius, com Alba Flores, Carlos Bardem o Juan Diego Botto, també han compartit el comunicat a les seves xarxes.

‘Orlando’, de Virginia Woolf

Una de les companyies afectades ha estat la Companyia Teatre Defondo, que ha emès un comunicat denunciant haver patit un “veto ideològic”.

La companyia havia de representar Orlando, de Virginia Woolf, a la localitat madrilenya de Valdemorillo al novembre. La representació havia estat acordada amb l’anterior govern de la ciutat, format per PP i Ciutadans. Tot i això, la nova direcció de l’Ajuntament (PP-Vox) li va comunicar fa uns dies que finalment no programarà l’obra.

Publicada el 1928, Orlando és considerada una de les obres més destacades i originals de Virginia Woolf. La novel·la aborda temes relacionats amb la identitat i la sexualitat. A través de la figura d’Orlando, el jove protagonista, Woolf explora la construcció social del gènere i com aquest afecta la manera com ens relacionem amb el món.

L’obra de teatre basada en aquest llibre ha estat representada més de cent vegades a diferents localitats d’Espanya. També ha rebut diversos guardons; entre d’altres, la directora Vanessa Martínez va rebre el primer Premi al XXI Certamen Nacional per a Directores d’Escena de Torrejón de Ardoz el 2018.

L’Ajuntament de Valdemorillo ha assenyalat que Orlando no es representarà per qüestions pressupostàries. Tot i això, la companyia assegura que les dates i el pressupost es van tancar fa setmanes i denuncia que la cancel·lació de l’obra atempta contra la llibertat d’expressió i la cultura.

Cancel·lar la cultura

La censura a la cultura fa referència a la pràctica de suprimir, restringir o limitar l’accés a obres culturals com ara llibres, cançons, pel·lícules o obres de teatre. Aquestes restriccions solen ser imposades per governs i institucions religioses amb l’objectiu de controlar la informació, les idees o els valors que es transmeten a través de la cultura.

El control a les obres culturals ha estat un mecanisme utilitzat al llarg de la història. Per exemple, a Alemanya, el règim nazi (1933-1945) va ordenar cremar milers de llibres d’autors prohibits, les idees dels quals es consideraven perilloses i no encaixaven amb la ideologia nazi.

Però la censura a la literatura continua actualment a diferents països democràtics. Durant el curs 2021-2022, un total de 1.648 llibres van ser prohibits a diverses escoles dels Estats Units per parlar sobre temes com el racisme, la religió o el col·lectiu LGTBIQ+.

Avui dia, la restricció d’obres culturals continua sent objecte de debat. Alguns creuen que pot ser necessària per preservar la moral, l’ordre social o l’estabilitat política. Tot i això, la censura és un mecanisme que limita la llibertat d’expressió i l’accés a la diversitat d’idees, cosa que impedeix el desenvolupament cultural i el progrés social.

En aquest sentit, el respecte per la diversitat cultural és fonamental si volem garantir una societat oberta i democràtica.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-vos a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.