26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Carn cultivada al laboratori

Els Estats Units han aprovat la producció i venda de carn de pollastre sintètica, un aliment creat a partir de les cèl·lules mares d'aquest animal

La carn cultivada, també coneguda com a carn creada al laboratori, ha estat autoritzada per a la venda als Estats Units. Es tracta d'una mesura històrica dins de la indústria alimentària, aprovada per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès).

En els darrers anys, s'ha popularitzat la imitació o substitució de la carn en productes creats amb proteïnes vegetals i altres ingredients. Pensem per exemple en els filets de seitan (preparat alimentari a base de gluten de blat) o les hamburgueses de tofu (producte a base de soja).

Tot i això, el que s'ha aprovat als Estats Units és molt diferent. En aquest cas, s’ha aprovat la comercialització de carn de pollastre sintètica. A diferència de la carn convencional, que prové de la cria i el sacrifici d'animals, la carn cultivada es produeix en laboratoris a partir de cèl·lules mares d'animals reals.

Les dues empreses nord-americanes que han rebut aquesta autorització per part de la FDA han estat Upside Foods i Good Meat. Tot i això, caldrà esperar per poder comprar aquesta carn als supermercats del país. La carn cultivada primer es vendrà a restaurants de luxe, ja que es tracta d'un producte molt car de produir.

Els Estats Units no són l'únic que han aprovat la venda d'aquest producte. El 2020, Singapur es va convertir en el primer país que va autoritzar la carn cultivada per al seu consum. L'Agència d'Aliments de Singapur (SFA, per les sigles en anglès) va confirmar llavors que el pollastre sintètic de l'empresa Eat Just complia els controls de qualitat alimentària.

La carn sintètica es considera una alternativa ètica i sostenible a la carn convencional per dues raons principals. D'una banda, no se sacrifica cap animal per produir l'aliment, evitant el patiment animal. De l'altra, es redueix dràsticament l'impacte ambiental de la indústria de la carn, una de les més contaminants actualment.

L'impacte de la indústria càrnica

La indústria de la carn té un impacte significatiu en diversos aspectes com ara el medi ambient, la salut humana i el benestar animal. En termes ambientals, la cria d'animals per produir carn és una de les principals causes de desforestació, ja que calen grans extensions de terra per criar el bestiar i cultivar aliments per a ells. En concret, el 80% de la desforestació mundial és el resultat de l'expansió agrícola, segons dades de GreenPeace.

A la desforestació se sumi el problema de les emissions contaminants: al seu darrer informe, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO, per les sigles en anglès) va estimar que la ramaderia produeix un 14,5% dels gasos amb efecte d'hivernacle de les activitats humanes a escala mundial.

A més a més, la indústria càrnia utilitza una quantitat considerable d'aigua. La producció d’un quilogram de carn vacuna implica la utilització de 15.400 litres d’aigua de mitjana, segons dades de la FAO. L'aigua no només s'utilitza per alimentar els animals, sinó també per netejar les instal·lacions on viuen.

Des del punt de vista sanitari, el consum excessiu de carn, especialment de carns processades i vermelles, s'ha associat amb un risc més gran de malalties cardiovasculars, obesitat, diabetis tipus 2 i alguns tipus de càncer. A més, la cria intensiva d'animals pot augmentar la propagació de malalties infeccioses, com ara la grip aviària.

Per acabar, no podem oblidar que el consum de carn està associat directament amb el malestar animal. La producció de carn sovint implica que els animals es crien en condicions d'amuntegament en llocs com les macrogranges, cosa que els pot produir estrès i patiment.

Riscos de la carn cultivada

Els impactes negatius de la indústria càrnia han portat a un augment en la demanda d'alternatives més sostenibles, com ara els aliments creats amb proteïnes vegetals. Les persones que consumeixen aquest tipus de productes no només busquen reduir l'impacte ambiental, sinó també deixar de contribuir a la cria i el sacrifici d'animals.

En aquest sentit, la carn cultivada es pot convertir en una alternativa ètica i sostenible a la carn convencional. Tot i això, aquesta carn creada en laboratoris també té els seus propis riscos.

La carn sintètica es crea mitjançant l'obtenció de cèl·lules mare d'un animal viu, les quals es cultiven a laboratoris per al seu creixement. Posteriorment aquestes cèl·lules s'uneixen amb altres cèl·lules musculars, formant un teixit muscular. Finalment, se sotmet a un procés de maduració durant el qual es millora el sabor i la textura de la carn artificial.

El problema és que hi ha diferents riscos sanitaris associats a aquest procés. Un informe realitzat per la FAO i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha determinat que hi ha fonts potencials de perills associats a la salut que poden tenir lloc durant l'obtenció de cèl·lules, el creixement i la producció, i el posterior processament d'aliments.

Parlem per exemple del risc de contaminació microbiològica a través de bacteris o patògens, cosa que pot ocasionar intoxicacions alimentàries i fins i tot causar infeccions més greus. Per això, els organismes internacionals insisteixen que els controls de qualitat i seguretat rigorosos són fonamentals abans d'aprovar la venda d'aquests aliments.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.