26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Síria torna a la Lliga Àrab

El país liderat per Bashar al-Assad va ser suspès d'aquesta organització a causa de la repressió del govern contra les protestes populars del 2011

Els ministres d'Afers Exteriors dels països de la Lliga Àrab han readmès Síria com a membre de ple dret de l'organització. Des del passat 7 de maig, Síria torna a formar part d'aquesta entitat que agrupa els Estats àrabs del Pròxim Orient i el Magrib.

La notícia arriba dotze anys després que Síria fos suspesa de l'organització. El país va deixar de formar part de la Lliga Àrab per la repressió que el govern siri va exercir contra les protestes populars del 2011, que van amenaçar de derrocar el president Bashar al-Assad i que van donar inici a una guerra que continua en l'actualitat.

A partir d'ara, Síria podrà participar en totes les reunions de la Lliga Àrab. Aquest any, la cimera anual de l'organització tindrà lloc el pròxim 19 de maig a l'Aràbia Saudita, a la qual podrà assistir el president siri per primera vegada després de més d'una dècada.

Malgrat això, el país liderat per Al-Assad haurà de complir una sèrie de mesures per romandre com a integrant. Els països membres han subratllat la necessitat d'acabar amb el conflicte siri i demanen al govern que prengui mesures pràctiques i efectives per aconseguir aquest objectiu.

A més, entre els requisits, la Lliga Àrab inclou: el retorn voluntari dels refugiats de manera segura, la sortida de forces estrangeres il·legals a Síria, la lluita contra el narcotràfic i la represa del treball del Comitè Constitucional per redactar una nova Constitució al país.

La Lliga Àrab, una organització de cooperació

La Lliga dels Estats Àrabs és una organització panàrab intergovernamental composta per 22 estats membres: Algèria, Bahrain, Comores, Djibouti, Egipte, Iraq, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Mauritània, Marroc, Oman, Palestina, Qatar, Aràbia Saudita, Somàlia, Sudan, Tunísia, Emirats Àrabs Units, Iemen i ara també Síria.

Aquesta organització es va fundar el 1945, convertint-se en una de les primeres organitzacions regionals després de la Segona Guerra Mundial. L'objectiu de l'entitat és mantenir una relació de cooperació entre els seus membres en àmbits com l'economia, la comunicació, la cultura o el benestar social.

Des de la seva creació, la Lliga Àrab ha hagut de gestionar diferents conflictes de forma recurrent dins de les seves fronteres, com el terrorisme d'organitzacions com l'Estat Islàmic o el conflicte israelià-palestí.

El 2011, Síria va ser suspesa d'aquesta organització després de la brutal repressió amb la qual el govern d'Al-Assad va respondre a les revoltes populars desencadenades en contra seu: centenars de persones van ser arrestades i assassinades.

En aquell moment, molts països àrabs van tallar les seves relacions amb Síria per no estar d'acord amb la repressió del govern, i alguns van arribar a donar suport obertament als rebels. No obstant això, des dels terratrèmols que van sacsejar Síria al febrer, alguns estats àrabs han protagonitzat un acostament amb el país. Això ha culminat amb la readmissió de Síria a la Lliga Àrab.

12 anys de guerra a Síria

El conflicte a Síria va començar el 2011 amb la Primavera Àrab, una sèrie de revolucions democràtiques que van sorgir en diferents països musulmans. Centenars de persones van sortir al carrer per protestar i manifestar-se en contra de l'autoritarisme del règim dictatorial liderat per Al-Assad, demanant més democràcia i oportunitats socials.

En aquell moment, el règim sirià va ordenar reprimir les protestes: les forces de seguretat van arrestar, torturar i assassinar centenars de persones. La forta repressió va fer que l'oposició política i social s'anés radicalitzant i el conflicte va acabar convertint-se en una guerra civil. Al març, la guerra a Síria va complir dotze anys.

Durant tot aquest temps, la guerra ha tingut conseqüències devastadores per al país àrab: milers de persones han perdut la vida, altres han hagut de fugir del seu país en busca d'una vida millor, i els qui s'hi han quedat han de fer front a una greu crisi econòmica i de drets.

El 2023, Síria continua patint una de les majors crisis humanitàries del món, segons denuncia l'organització Save The Children. El conflicte ha provocat una situació de pobresa generalitzada al país: en total, més de 15 milions de personesdepenen de l'ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques.

A aquesta situació s'hi afegeix el nombre de desplaçats, que en dotze anys no ha deixat de créixer. Des del principi del conflicte, 5,5 milions de persones han abandonat el país fugint de l'horror de la guerra, segons les últimes dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.