26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Ada Colau a l’alumnat: “Sou els que heu de liderar el present i el futur de la ciutat”

Un grup de joves redactors i redactores entrevisten l’alcaldessa de Barcelona per tercer any consecutiu en el marc del projecte Revista Escolar Digital (RED)

Elisa Pont

“Mireu, és Ada Colau!”. Tothom ha girat el cap en escoltar el seu nom: hi ha hagut rialles, nerviosisme i certa impaciència quan l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha entrat amb pressa per la porta principal de l’Ajuntament de Barcelona, situada a la plaça Sant Jaume. Minuts abans, sota un sol primaverenc i envoltats de turistes i vianants, havia començat una de les activitats principals del projecte Revista Escolar Digital (RED), una iniciativa educativa i informativa impulsada pel diari per a joves Junior Report

Els més de 40 joves redactors i redactores, provinents de 18 centres educatius de la ciutat de Barcelona, han omplert la sala de premsa President Lluís Companys per entrevistar l’alcaldessa de Barcelona de manera col·laborativa. Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament de Barcelona ha obert les portes a l’alumnat de la xarxa de diaris escolars que, durant tot el curs, treballa temes d’actualitat a les aules amb l’objectiu de fomentar el pensament crític dels més joves

Així doncs, els i les alumnes del Col·legi Lestonnac Barcelona, l’Escola Fluvià, l’Escola IPSE, l’Escola La Muntanyeta, l’Escola Pia Nostra Senyora, l’Escola Projecte, l’Escola Solc, l’Escola Valldaura, FEDAC Horta, FEDAC Sant Andreu, l’IE Antaviana, l’IE REC Comtal, l’Institut Quatre Cantons, l’Institut Teresa Pàmies, l’Institut Verdaguer, l’Institut Alzina, l’Institut Narcís Monturiol i l’Institut Nou Barris han tingut l’oportunitat de formular una selecció de les preguntes que prèviament havien preparat a l’aula. 

L’entrevista, que va tenir lloc el 13 d’abril, ha girat al voltant de tres grans blocs temàtics: la salut mental, el medi ambient i la Barcelona del futur. Una conversa que ha durat exactament una hora, el temps pactat perquè, com la mateixa alcaldessa ha confessat: “Tinc un compromís amb el meu fill petit que m’impedeix allargar-me, tot i que estic encantadíssima de col·laborar amb aquesta iniciativa”. 

Els alumnes van entrevistar l’Ada Colau a la sala de premsa de l’Ajuntament. (Junior Report)

Prevenció per millorar la salut mental dels joves

Una de les principals preocupacions dels joves és la salut mental, un tema que ha agafat protagonisme especialment des del confinament per la pandèmia de covid. “Ara que la salut mental ha deixat de ser un tabú, necessita d’una resposta col·lectiva”, ha afirmat Colau, que ha posat de manifest que vivim en un món globalitzat on tot passa de manera molt ràpida i els canvis són constants. 

“Una de les eines més potents que tenim és la prevenció i per això la nostra voluntat és dotar de més recursos a les escoles”, ha afirmat l’alcaldessa quan la Lucia i l’Ariadna, redactores de Lestonnac BCN Report, li han preguntat sobre les estratègies plantejades en l’àmbit de la salut mental. En aquest sentit, Colau ha destacat la creació de l’espai Konsulta’m: un servei de suport psicològic gratuït adreçat als joves, que funciona sense cita prèvia i que és totalment confidencial. “No està enfocat a treballar problemàtiques en profunditat, però sí a detectar-les i donar la veu d’alarma. És una iniciativa que ha vingut per quedar-se”, ha conclòs. 

La contaminació, el repte de les grans ciutats 

Els últims anys, la ciutat de Barcelona s’ha enfrontat a problemes importants de contaminació, com ara la lumínica, l’acústica i especialment la contaminació atmosfèrica provocada per les emissions de CO2 que emeten els vehicles. Aquesta ha estat una de les preocupacions compartides per l’alumnat i una de les preguntes formulades per l’Ariadna i la Laia, redactores de FEDAC Horta Report. “Reduir la contaminació és una qüestió de salut pública”, ha assegurat Colau, alhora que afirmava que la principal font de contaminació a la ciutat són els cotxes. “No es tracta de prohibir l’ús del cotxe, sinó de limitar-ne l’ús”, ha afegit. 

La zona de baixes emissions, impulsada juntament amb la Generalitat de Catalunya, els projectes de naturalització dels centres educatius, la baixada de tarifes dels transport públic o el foment de l’ús de la bicicleta, amb més carrils bici i millor connectats, són algunes de les mesures que Colau ha destacat com a essencials per millorar la vida de les persones a la ciutat. “L’objectiu és guanyar més espai públic de qualitat on els veïns i les veïnes puguin fer vida”, ha remarcat l’alcaldessa. 

Ada Colau parlant de les iniciatives per reduir la contaminació a la ciutat de Barcelona. (Junior Report)

La Samira i la Maria, redactores de l’INS Verdaguer Report, han posat el focus en la neteja de les platges, ara que arriba el bon temps. Mesures a priori impopulars, com ara la prohibició de fumar a les platges, estan tenint bona acollida per part de la ciutadania tot i que encara hi ha gent “molt incívica”, en paraules de Colau. “Hem de reforçar la neteja, però sobretot hem de concienciar la societat de cuidar el nostre entorn. No hi ha millor campanya de comunicació que aconseguir que les platges no s’embrutin tant”, ha afegit. 

Com serà la Barcelona del 2030?

Els redactors i les redactores han manifestat la seva preocupació sobre el preu del lloguer i les dificultats que tenen i tindran en un futur per viure a Barcelona. L’Elias i la Daniela, redactors de l’INS Nou Barris Report, li han preguntat per les mesures pensades per afavorir que els joves es puguin independitzar i tenir autonomia per desenvolupar el seu propi projecte de vida. 

En aquest sentit, Colau ha fet referència a la Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge, que divendres passar es va aprovar al Congrés dels Diputats i que contempla, entre d’altres mesures, regular el preu dels lloguers i ampliar el percentatge de construcció d’habitatge públic. “S’han de posar límits a l’especulació immobiliària i lluitar contra els fons voltors, empreses de les quals no sabem ni qui està al darrere”, ha afegit l’alcaldessa. 

El Guillem i el Lucca, redactors del Teresa Pàmies Report, han volgut centrar la seva pregunta en quines són les mesures per combatre la massificació turística a la ciutat. Colau ha reivindicat la necessitat d’acabar amb el “turisme de fast-food”, que té un impacte negatiu sobre la ciutat, i ha apel·lat a la necessitat urgent de limitar l’arribada de creuers al port de Barcelona. “També ens posicionem en contra de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, una iniciativa que ara està paralitzada però que veurem com avança segons qui guanyi les eleccions”. 

“Hem de conscienciar la ciutadania perquè, quan arribi Nadal, comprem els regals a la botiga del barri i no a les grans plataformes digitals”

També hi ha hagut espai per parlar de les dinàmiques de consum i de com el comerç de proximitat està desapareixent davant de grans multinacionals com ara Amazon, que ofereix productes molt barats que es produeixen a països on no es respecten els drets laborals, i que a més fa servir un sistema de repartiment a domicili poc sostenible des del punt mediambiental. “Hem de conscienciar la ciutadania perquè, quan arribi Nadal, tots comprem els regals a la botiga del barri i no a les grans plataformes digitals”, ha afegit Colau.

“Crec que Barcelona té tots els valors i capacitats per ser la millor ciutat del món on viure”

Per últim, l’Einar i el Néstor, redactors de Quatre Cantons Report, li han demanat a l’alcaldessa que faci l’exercici d’imaginar com voldria que fos la Barcelona del futur: “Una ciutat més sostenible, més saludable, més justa, orgullosament diversa, amb valors democràtics forts i on l’homofòbia, el racisme i el masclisme no tinguin cabuda”. “Crec que Barcelona té tots els valors i capacitats per aconseguir ser la millor ciutat del món on viure i això depèn molt més de vosaltres, que sereu la generació protagonista d’aquest futur”, ha conclòs.

Activitat d’entorn del projecte RED

Les entrevistes als alcaldes i alcaldesses són una de les activitats que s’inclouen al pla de treball que els alumnes segueixen al llarg del curs i que busca fomentar el pensament crític i treballar els diferents gèneres periodístics, no només des de l’aula sinó també des del seu entorn més proper.

D’aquesta manera, l’alumnat coneix quina és la realitat del seu entorn, tant dins del centre educatiu com a la seva ciutat o barri. Els resultat d’aquestes entrevistes es publica com a contingut periodístic a RED Report, la revista col·laborativa dels estudiants.

Al final de l'entrevista, tot l’equip de redactors i redactores, docents i periodistes de Junior Report van aprofitar per fer-se un ‘selfie’. (Ajuntament de Barcelona).
Al final de l’entrevista, tot l’equip de redactors i redactores, docents i periodistes de Junior Report van aprofitar per fer-se un ‘selfie’. (Ajuntament de Barcelona).

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.