26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Nova condemna contra Harvey Weinstein

La denúncia de diverses actrius contra el productor de Hollywood, acusat de violació i assetjament sexual, va popularitzar el moviment #MeToo

El #MeToo, un moviment feminista que denuncia les situacions d'assetjament i agressió sexual contra dones arreu del món, es va fer viral a les xarxes socials a finals del 2017. Un dels casos que va impulsar aquest moviment de denúncia va ser l'escàndol de Harvey Weinstein, un poders productor de cinema que utilitzava la seva influència a Hollywood per assetjar actrius, models i altres dones del món de l'espectacle.

Ara, un tribunal de Los Angeles (Estats Units) ha declarat Weinstein culpable de tres càrrecs de violació i abús sexual comesos contra una dona en un hotel de luxe l’any 2013. Aquesta sentència el condemna a 16 anys de presó, que se sumen a una altra condemna de 23 anys per un cas jutjat a Nova York al 2020.

L'última sentència contra Weinstein forma part d'una demanda col·lectiva en la qual quatre dones l’acusaven de diferents agressions sexuals comeses entre el 2005 i el 2013. Dels set càrrecs presentats, el jurat només l’ha condemnat per tres. Durant el judici, que ha durat dos mesos, l'acusat es va declarar no culpable i va demanar no ser sentenciat.

Weinstein era una de les figures més poderoses de Hollywood i havia guanyat diversos Premis Oscar amb pel·lícules com Shakespeare in Love (1998), El discurs del rei (2010) o The Artist (2012). El productor se servia de la seva influència per coaccionar les víctimes i assetjar-les sexualment. Durant anys, moltes d'aquestes dones es van negar a explicar la seva experiència per por de represàlies.

Les denúncies públiques sobre el comportament sexual inapropiat del cineasta van començar l’any 2015, quan diferents actrius van començar a parlar en contra de Weinstein. Dos anys després, dos mitjans de comunicació estatunidencs van revelar les agressions sexuals que l’exproductor havia comès durant anys.

Una revelació periodística

L’any 2017, el diari The New York Times va destapar l'historial d'abusos sexuals que Weinstein havia comès durant dècades. L'article, que comptava amb el testimoni de diferents actrius, acusava el productor d'haver utilitzat el seu poder per abusar sexualment de diferents dones de la indústria cinematogràfica.

Dies més tard, la revista The New Yorker va confirmar les acusacions i va publicar una investigació en la qual diferents dones compartien històries d'assetjament i agressions sexuals comeses per l'executiu cinematogràfic. Al 2018, tots dos mitjans van guanyar el Premi Pulitzer de periodisme per haver fet públic l'escàndol.

Després que es publiquessin els reportatges, més de 80 dones van acusar Weinstein d'assetjament, agressió sexual o violació. Actrius famoses com Rosanna Arquette, Angelina Jolie, Ashley Judd o Rose McGowan van ser algunes de les que van denunciar públicament l'executiu de Hollywood.

Com a conseqüència, el exproductor va ser acomiadat de la seva pròpia productora, The Weinstein Company. La companyia es va declarar en bancarrota l’any 2018 després de perdre gran part dels contractes com a conseqüència de l'escàndol. També va ser expulsat de l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques, associació encarregada d’atorgar els Oscar, i d'altres associacions professionals.

La pel·lícula Al descobert (She said, 2022) mostra el treball d’investigació de Jodi Kantor i Meghan Twohey, les dues periodistes del New York Times que van destapar els abusos sexuals que Weinstein havia comès i que la indústria de Hollywood feia anys que silenciava.

L'origen del #MeToo

Després que la investigació periodística sortís a la llum, l'actriu Alyssa Milano va fer una crida a Twitter perquè totes les dones que haguessin patit una experiència similar s'animessin a compartir-ho a les xarxes socials: “Si t’han assetjat o agredit sexualment, escriu ‘me too’ com a resposta a aquest tuit”, va compartir al seu perfil.

Així va ser com el moviment #MeToo es va viralitzar. Milers de dones es van sumar a aquesta iniciativa i van començar a denunciar públicament a través dels seus perfils que també havien estat víctimes d'assetjament o agressió sexual.

Arran del cas Weinstein molts altres casos d'abús van començar a denunciar-se al món del cinema i la televisió dels Estats Units, contra actors com James Franco o Kevin Spacey, acusats de diversos delictes d’abús i assetjament sexual.

El moviment #MeToo també es va traslladar a altres àmbits, com la indústria musical o el món de l'esport. La gimnasta olímpica Simone Biles va ser una de les més de cent esportistes que van denunciar públicament Larry Nassar, metge de l'equip nacional de gimnàstica dels Estats Units, per abús sexual.

Encara que el #MeToo es va fer popular al 2017, aquest moviment va començar molt abans de l'escàndol Weinstein. L'activista i treballadora social Tarana Burke va fundar aquesta iniciativa el 2006 amb l'objectiu d’ajudar les víctimes de violència sexual i conscienciar la societat sobre aquesta problemàtica, que té el seu origen en la desigualtat de gènere i que la majoria de vegades està silenciat.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.