27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Petites accions per reduir la fam al món

L’ODS2: Fam zero pretén conscienciar la població dels factors socioeconòmics i ecològics que impacten en l’alimentació

Per Judith Vives

Les Nacions Unides van fixar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) l’any 2015 per conscienciar la població universal sobre la lluita contra la pobresa, la fam, la crisi climàtica i per fer possible un món millor.

Entre aquests 17 objectius, un dels més rellevants és l’ODS2, la meta del qual és aconseguir la “Fam zero”: posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i millorar la nutrició a tots els països, i promoure l’agricultura sostenible.

Aquest objectiu pretén eradicar la desnutrició que pateixen milions de persones al món i, alhora, combatre la mala alimentació, que és la causa i origen de moltes malalties i problemes de salut.

La lluita contra la fam també implica introduir la sostenibilitat als sistemes de producció d’aliments, mitjançant l’aplicació de pràctiques agrícoles sostenibles. Una altra finalitat d’aquest ODS és trobar mesures per gestionar millor els mercats de productes bàsics i fomentar nous models agroalimentaris sostenibles, sans i justos.

Passar a l’acció és cosa de totes i tots

Potser tots aquests conceptes et poden sonar complexos o inabastables. Tot i això, tots podem contribuir a aquests objectius. De fet, és fonamental que tota la ciutadania s’impliqui en la lluita contra la fam: hi ha moltes coses que podem fer per aportar el nostre gra de sorra.

Pensa, per exemple, en aquesta dada: segons la FAO, un terç dels aliments produïts anualment per al consum humà al món no són ingerits per ningú. Això vol dir que es malbaraten! I no només és un problema de restaurants o botigues, ja que també es llença molt de menjar a les llars. Es calcula que cada any es llencen unes 262.000 tones d’aliments a Espanya, uns 35 quilos per persona.

T’has parat a pensar en quant menjar deixes al plat o llences per estar caducat? Moltes vegades és menjar que es pot reaprofitar per menjar en un altre moment o preparar altres plats. I, si planifiquem bé la compra, no haurem de llençar res que hagi caducat.

Una altra cosa que podem fer és comprar productes locals per donar suport al comerç i als productors de proximitat. No descartis fruites o verdures si tenen mal aspecte: moltes vegades acaben a les escombraries però són tant o més delicioses que les més boniques.

Quan vagis a comprar, tingues en compte els productes locals i de temporada i fixa’t en la procedència dels productes. També és important valorar si s’han produït de manera sostenible, per la qual cosa pots comprar a botigues de comerç just.

Una cosa fàcil i divertida és crear el teu propi hort urbà. Fins i tot si no tens gaire espai, a qualsevol balcó pots posar uns testos i cultivar tomàquets, maduixes o altres productes.

A més d’aquestes petites accions, també pots col·laborar amb els bancs d’aliments més propers. És el que ha fet Blanquerna-URL aquest mes de novembre, per exemple, sumant-se a la iniciativa del Gran Recapte del Banc dels Aliments. Aquesta col·lecta solidària és essencial perquè els bancs d’aliments tinguin assegurada la distribució a les famílies durant els propers mesos.

Premis Blanquerna Impulsa

Blanquerna-URL promou els premis Blanquerna Impulsa per donar a conèixer els ODS i contribuir a aquests objectius amb projectes ideats per estudiants de 4t d’ESO, 1r o 2n de batxillerat o de Cicle formatiu. A cada convocatòria trien uns ODS perquè els participants presentin projectes relacionats amb ells.

En aquesta ocasió, els objectius són ODS2: Fam zero, ODS4: Educació de qualitat i ODS13: Acció climàtica. Pots presentar els teus treballs amb un grup de classe o com a projecte de tot el centre. Hi ha quatre categories: àmbit comunicatiu, educatiu, salut i relacions internacionals. Pots consultar tota la informació a la seva pàgina web.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.