26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Combatre el canvi climàtic i els seus efectes

Cal adoptar mesures urgents per abordar l’emergència climàtica i salvar vides i mitjans de subsistència

Combatre els efectes del canvi climàtic requereix accions globals i urgents. En un context en què la temperatura del planeta va a l’alça, els patrons de pluja canvien, els períodes de sequera s’allarguen i els fenòmens meteorològics són cada cop més extrems, actuar ara i tots plegats és més necessari que mai. 

Actualment, aquests fenòmens amenacen la nostra forma de vida i el futur del planeta. Les conseqüències del canvi climàtic canviaran la vida de moltes persones, comunitats, territoris i països, a més de perjudicar l’economia. Això pot ser irreversible si no actuem de manera immediata i coordinada. 

L’Objectiu 13: Acció pel clima busca prioritzar el canvi climàtic en les polítiques, estratègies i plans de països, empreses i ciutadans del món sencer. Un primer pas va ser l’Acord de París de 2015, que pretenia limitar l’augment de temperatura a 1,5 graus d’aquí a l’any 2100.

Emergència climàtica i escalfament global 

Els canvis i variacions en el clima són un fenomen habitual. Aquests canvis han existit des de sempre a la Terra, però ara s’afegeixen els efectes de l’activitat humana: producció industrial, crema de combustibles, tala de boscos per plantar cultius… tot això ha tingut un gran impacte en el clima global.

Segons dades de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), la temperatura mitjana mundial es va situar 1,1 °C per sobre dels nivells preindustrials, fa tres segles. I és probable que en els pròxims cinc anys la temperatura augmenti fins a 1,5 °C per sobre dels registres més antics.

Les conseqüències sobre el planeta són clares: l’augment del nivell de la mar, el desglaç dels pols, la pèrdua de biodiversitat i l’increment de fenòmens meteorològics extrems com els huracans, les pluges torrencials o les sequeres extremes. Molts experts assenyalen que vivim una veritable crisi climàtica per la magnitud, intensitat i velocitat d’aquests canvis. 

No obstant, altres científics apunten que la situació actual és tan greu que hauríem de considerar-la una emergència climàtica: aquest concepte emfatitza l’amenaça imminent que suposa continuar amb el nostre estil de vida i de consum actual.

Segons càlculs de les Nacions Unides, hem de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle un 7,6% cada any per evitar que l’escalfament del planeta superi els 1,5 graus centígrads assenyalats en l’Acord de París. 

Accions diàries per a un canvi urgent 

A més a més de les accions dels governs, institucions i empreses privades, les persones també podem contribuir en la lluita contra l’emergència climàtica. El primer pas és reduir la nostra petjada de carboni, és a dir, la quantitat de gasos contaminants que emetem de manera directa (quan anem amb cotxe o amb avió) o de manera indirecta (els gasos que s’han generat per produir o transportar els productes que consumim, per exemple).

Si de debò hi volem contribuir i ajudar el planeta, hem de pensar en totes les nostres accions diàries, descobrir quines activitats produeixen més emissions i trobar alternatives que ens permetin ser més eficients i contaminar menys.

Una de les accions més importants és reduir la quantitat de residus que generem cada dia: utilitzar menys productes empaquetats, fer servir coberts, plats i bosses reutilitzables o no malgastar menjar… són alguns exemples que es poden aplicar en la vida i a l’escola. 

El següent pas és reciclar: donar una segona oportunitat a la roba, els llibres, els mobles, les joguines o qualsevol altre objecte. Apostar pels productes recuperats o de segona mà i participar en l’economia circular per allargar la vida dels productes. 

Altres accions petites (però igualment importants) que es poden portar a terme al col·legi, a l’oficina, a casa o a qualsevol lloc poden ser tan simples com: tancar l’aixeta mentre ens rentem les mans o les dents per malgastar menys aigua i electricitat, o apagar els dispositius electrònics que no fem servir.

Finalment, l’alimentació també influeix en la crisi climàtica. El millor és prioritzar els aliments locals i de temporada, que són més sostenibles perquè no viatgen milers de quilòmetres fins a la nostra taula i contribueixen a fer créixer l’economia local. Alhora, convé fer un consum responsable i evitar el desaprofitament alimentari, que perjudica tant la nostra salut com la del planeta.

Centres educatius sostenibles i responsables 

Al col·legi també es poden dur a terme moltes pràctiques per consumir de forma més responsable. Només començar el dia, arribar caminant, amb bicicleta o en transport públic farà que el consum de combustibles fòssils –que són molt contaminants– disminueixi. 

Així mateix, cal conscienciar els alumnes i docents per utilitzar el material estrictament necessari i reutilitzar tot el que calgui: imprimir per totes dues cares, treballar amb l’exercici en pantalla en comptes d’imprimir còpies per als estudiants, lliurar els treballs en format digital…

Instal·lar panells solars o introduir horts urbans al pati també són petits passos per posar el nostre granet de sorra en la consecució dels ODS. Ampliar les zones verdes als patis escolars té diversos avantatges a nivell educatiu, per exemple: serveix per conscienciar els alumnes sobre la necessitat de cuidar l’entorn natural, a més de donar-los a conèixer les espècies autòctones.

D’altra banda, apostar per un entorn més verd contribueix a la salut de la comunitat educativa i pot ajudar en situacions de calor extrema, oferint llocs d’ombra i reduint les temperatures durant l’esbarjo.

“Iniciatives com el projecte ‘Patis Verds’, impulsat per GEPEC i EPSON, promouen la plantació d’arbres i vegetació als centres educatius.”

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.