22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Com aconseguir que el teu institut sigui més verd

L’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes guanya el Premi Blanquerna Impulsa en els àmbits educatiu i de relacions internacionals

Per Judith Vives

Els alumnes de l’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes duen a terme un projecte de conscienciació per fer del seu centre un lloc més verd i sostenible. La iniciativa, que es diu Ecomontgròs, ha estat reconeguda com el millor projecte en l’àmbit educatiu als Premis Blanquerna Impulsa.

Aquests guardons, promoguts per Blanquerna-URL, animen els estudiants a presentar projectes relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquesta edició, es va treballar al voltant dels objectius Fam zero i Ciutats i comunitats sostenibles.

El projecte de l’Institut Montgròs s’emmarca en aquest últim objectiu.

L’Ecomontgròs és una iniciativa d’educació ambiental que va néixer l’any 2016 amb la voluntat de treballar eines de participació entre l’alumnat del centre i de transformar-lo en un centre amable per al medi ambient.

Amb els anys, el projecte ha anat creixent i avui dia ja implica més de 40 alumnes de diferents cursos, des de primer d’ESO fins a segon de batxillerat. A més a més, compten amb el suport de quatre professors.

Aquests alumnes actuen com a ‘ecodelegats’ i decideixen els projectes que es duran a terme durant el curs perquè el seu institut sigui més sostenible. Els projectes es decideixen a l’Assemblea Verda, que se celebra tres vegades al llarg del curs.

 

Reduir els residus i recuperar llibres

Durant el curs 2018-19 han impulsat diferents accions com la comissió d’EcoPlantes, que s’encarrega de vetllar pels espais verds de l’institut i netejar-los de males herbes, o la Fira de llibres de 2a mà de Sant Jordi, amb la qual es va voler donar una segona vida als llibres.

Aquesta fira de Sant Jordi és un dels molts projectes que aquest institut impulsa amb l’objectiu de reduir els residus.

En aquesta línia, també s’han proposat reduir les deixalles que es generen a l’hora del pati. Per aconseguir-ho, han fet una campanya específica durant la qual han observat i calculat els residus generats durant l’esmorzar. Posteriorment, van repartir bosses de roba reutilitzables amb les quals embolicar els entrepans per evitar fer servir paper d’alumini.

Finalment, també han participat en un projecte Erasmus que ha portat els ‘ecodelegats’ fins a la ciutat de Flensburg, a Alemanya, on han explicat el projecte sostenible que duen a terme a l’institut.

 

Un projecte cooperatiu amb altres centres europeus

Entre els projectes desenvolupats en el marc de l’Ecomontgròs durant aquest curs, destaca l’organització d’una setmana de treball que van batejar amb el nom de Montgròs Meeting, i que es va emmarcar en el projecte Erasmus + que el centre duu a terme des de fa dos anys.

Els premis Blanquerna Impulsa van reconèixer el Montgròs Meeting com el millor projecte de relacions internacionals, ja que aquesta trobada es va fer conjuntament amb instituts de Dinamarca, Turquia, Alemanya i Suècia.

El projecte es va centrar específicament en l’ODS de les Ciutats i comunitats sostenibles. Hi van participar 79 persones, entre alumnes i professors, que es van organitzar a partir de vuit grups cooperatius de treball.

És un treball cooperatiu. Quan totes les persones treballen conjuntament en pot resultar un projecte fantàstic”, va apuntar un dels estudiants guanyadors durant el lliurament dels Premis Blanquerna Impulsa.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.