26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

El 2020, un any marcat per la pandèmia de coronavirus

Més enllà de les conseqüències encara visibles de la Covid-19, durant aquest any han succeït esdeveniments de gran importància informativa

Aquest 2020 quedarà marcat per un esdeveniment: la pandèmia del nou coronavirus, el SARS-CoV-2, que va aconseguir paralitzar mig planeta durant diversos mesos i les conseqüències de la qual encara estan molt presents en l’àmbit sanitari, social i econòmic.

Les primeres vacunes contra la Covid-19 ja han començat a subministrar-se en diferents països del món. No obstant això, segons un recent informe publicat per la Universitat John Hopkins (els Estats Units), encara que tots els fabricants de vacunes aconseguissin la seva màxima capacitat de producció, almenys una quarta part de la població mundial no tindria accés a les vacunes fins al 2022. Tot sembla indicar que aquest tema continuarà sent protagonista l’any vinent.

Però, més enllà de l’omnipresència de la Covid-19, al llarg d’aquest any han succeït diversos esdeveniments de gran importància informativa. Des de Junior Report, hem continuat explicant i contextualitzant què succeeix al món i volem compartir amb vosaltres alguns dels temes més rellevants d’aquest 2020, que ja està a punt d’acabar. 

Temes transversals: Feminisme, canvi climàtic i moviments migratoris

El moviment feminista, en tota la seva extensió, continua centrant molts debats socials. A mitjans de desembre del 2020, el govern presidit per Alberto Fernández aprovava una llei per a despenalitzar l’avortament a l’Argentina, que ara haurà de ratificar-se al Senat. Aquesta reforma legislativa és resultat de la marea verda, com s’anomenen les mobilitzacions que durant setmanes van omplir els carrers del país per reclamar l’accés a l’avortament lliure i segur. I és que millorar les condicions sanitàries de l’avortament al món continua sent una de les prioritats per a organismes en defensa dels drets humans.

Les conseqüències del canvi climàtic segueixen presents al planeta Terra. Els greus incendis al Brasil i Califòrnia en són només un exemple més. En aquest context de pandèmia, es va decidir ajornar la Conferència de les Parts (COP), una de les trobades internacionals més importants en la lluita contra el canvi climàtic. Finalment, la COP26 se celebrarà el 2021 a Escòcia (Regne Unit).

Les conseqüències climàtiques són un altre dels motius pels quals moltes persones decideixen migrar d’un país a un altre, juntament amb les guerres i conflictes, la pobresa o la manca d’expectatives. La pandèmia provocada pel coronavirus ha agreujat la situació de vulnerabilitat de moltes d’aquestes persones migrants. L’incendi al camp de refugiats a Mòria, a l’illa de Lesbos (Grècia) o l’augment de l’arribada de persones a les illes Canàries (Espanya) són dos exemples de les situacions a les quals s’enfronten els migrants, desplaçats interns i refugiats.

 

Política: Eleccions als Estats Units

Joe Biden serà el pròxim president dels Estats Units, després del recompte definitiu de vots per part del Col·legi Electoral després de les últimes eleccions presidencials, celebrades el passat 3 de novembre. Amb la seva victòria, es posa punt final al mandat de Donald Trump, un dels presidents més controvertits de la història del país.

Com gairebé tots els esdeveniments d’aquest 2020, els comicis electorals també es van veure afectats per la pandèmia del coronavirus, que als Estats Units ha provocat ja més de 310.000 morts, segons dades de la John Hopkins University. Un altre dels successos que han marcat l’any electoral són les continuades protestes contra el racisme i la violència policial, que van adquirir més protagonisme després de la mort de George Floyd a les mans d’un policia blanc.

 

Societat: Protestes ciutadanes

També en altres parts del món les protestes ciutadanes han tingut una gran rellevància informativa. L’aprovació de la nova Llei de Seguretat Nacional a Hong Kong, durant el juny d’aquest any, va avivar les manifestacions de la població en contra de la influència de la Xina sobre el seu govern.

La ciutadania a Bielorússia també ha protagonitzat algunes de les imatges més multitudinàries d’enguany. Les eleccions d’agost del 2020 van donar la victòria a l’actual president, Aleksandr Lukashenko; una decisió que va ser durament criticada per l’oposició i una part important de la població, que acusava el govern de falsejar els resultats.

Centenars de persones surten als carrers de Minsk, la capital del país, per sumar-se a les protestes de frau electoral liderades pels partits de l’oposició. EFE/EPA/STR.

Armènia i l’Azerbaidjan, dos dels països que van formar part de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), també han estat notícia aquest 2020. El conflicte pel territori de Nagorno Karabakh, de majoria armènia però situat geogràficament a l’Azerbaidjan, és un dels més antics del món, ja que s’ha mantingut actiu al voltant de tres dècades, amb períodes d’enfrontaments greus com el d’enguany.

 

Cultura: Aniversaris imprescindibles

Aquest 2020 també ha estat un any de celebracions. El 250 aniversari del naixement del compositor alemany Ludwig van Beethoven (1770-1827) ha omplert de música moltes ciutats europees, entre elles, Viena, la capital on el músic va desenvolupar la seva gran obra entre el període il·lustrat i l’època del Romanticisme. Esment especial mereix la figura d’un altre gran artista, el pintor italià Raffaello Sanzio (1483-1520), del qual enguany se celebrava el 500 aniversari de la seva mort, i amb el qual imaginem una conversa per WhatsApp per a descobrir, de la seva mà, l’època del Renaixement.

En un salt temporal de diversos segles, aquest 2020 també ha estat el 50 aniversari de la publicació de ‘Let It Be’, l’últim disc de The Beatles, la mítica banda de rock de Liverpool. A més, es complia el 40 aniversari de l’assassinat de John Lenon, un dels seus integrants.

 

Ciència: La salut, una prioritat global

Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, una jornada que enguany ha pres encara més rellevància donada la situació provocada per la pandèmia. Moltes persones han vist agreujats els seus símptomes de depressió i ansietat, entre altres. Els desordres alimentaris i l’addicció als videojocs són alguns dels trastorns que més poden afectar els adolescents, a diferents nivells i segons les seves condicions de vida.

Els finals d’any solen venir acompanyats de certa nostàlgia. El divendres 1 de gener despertarem i serà ja un nou any, que segurament s’assembli en moltes coses a l’actual. Esperem que, en unes altres, no tant.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.